Ciasto francuskie, zwane również listkowym, to rodzaj ciasta o warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Delikatne i tłuste ciasto przyrządzane jest z mąki i masła w stosunku 1 : 1, z dodatkiem jajek i wody. Specyfiką tego ciasta jest to, że ulega ono wielokrotnemu rozwarstwieniu, a to dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu oraz pieczeniu w wysokiej temperaturze. Ciasto francuskie otrzymuje się przez połączenie dwóch rodzajów ciast. Ciasto podstawowe, tzw. "grunt" przygotowuje się z mąki pszennej, jaj, soli. Drugim rodzajem ciasta jest ciasto maślane, składające się z masła z niewielkim dodatkiem mąki. Na cieście francuskim można układać dodatki słodkie i wytrawne. Może być dodatkiem do posiłku, jak i też daniem głównym. Mięso owinięte ciastem francuskim nabiera wytwornego charakteru.
Ciasto francuskie z kiszoną kapustą i grzybami
- 200 g ugotowanej kiszonej kapusty
- 30 g grzybów
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 rozmrożone ciasto francuskie
- sól, pieprz
- Ugotowaną kiszoną kapustę drobno siekamy, przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i grzyby, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto francuskie rozwijamy na desce, przesypujemy mąką, przekładamy na drugą stronę, odwijamy pergamin zabezpieczający ciasto, znowu przesypujemy mąką.
- Z ciasta wycinamy prostokąty. Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem, pośrodku układamy farsz z kapusty. Przykrywamy drugim prostokątem ciasta. Zlepiamy starannie, równamy brzegi, a wierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem z dodatkiem mleka, aby było rumiane i ładnie błyszczało.
- Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz