Wielkanocna Baba - ciasto drożdżowe z mąki, mleka, jajek, rodzynek, czasami skórki pomarańczowej, aromatyzowane rumem, mające kształt formy, w której było pieczone. Baby pochodzą z Polski, gdzie już pod koniec XVII wieku pieczono je na Wielkanoc.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 200 ml mleka
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 3 jaja
- cukier puder
- 15 dag rodzynek
- kieliszek rumu
- Mąkę przesiać do dużej miski i zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. 1 łyżkę cukru rozetrzeć z mlekiem i wlać w głębienie w mące. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Do ciasta dodać jaja, resztę cukru i rozpuszczone, letnie masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od dłoni. Dodać namoczone w rumie rodzynki.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 200 stopni C około 50 minut.
- Białko utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać babę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz