Aktinidia (Actinidia) zwana potocznie Kiwi - owoce jagodowe wielkości kurzego jaja. Miąższ zielony, żółty lub lekko czerwony, w środku owocu białawy, z licznymi drobnymi, czarnymi pestkami.
Aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa) - gatunek rośliny z rodziny aktinidiowatych. Pochodzi z doliny rzeki Jang-cy w Chinach. Od 1906 r. uprawiany w Nowej Zelandii. Nazwę Kiwi nadali temu owocowi Nowozelandczycy prawdopodobnie dlatego, że jego pokryta rzadkim puszkiem skórka przypomina im tego ptaszka. Owocem są jagody o brązowej skórce, porośnięte czerwonawymi włoskami. Miąższ soczysty, zielony, w środku białawy z licznymi, drobnymi, czarnymi pestkami.
Aktinidia chińska (Actinidia chinensis) - zwane "złotym kiwi" pochodzi z doliny rzeki Jangcy w środkowych Chinach. Największe plantacje znajdują się w Nowej Zelandii, mniejsze nie mniej ważne znajdują się we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Francji, Nowej Zelandii, USA i Izraelu.
Agrest chiński czyli kiwi zawiera dużo witaminy C (w 100 g ok. 70 mg). Owoce jedzone są najczęściej na surowo, ale można też przyrządzać soki i dżemy. Miąższ owocu zawiera rozkładający białka enzym aktinidynę. Bardzo trudno wykorzystać ten owoc do galaretek, bowiem rozrzedza żelatynę, ale i na to są sposoby. Świetnie nadają się do dekoracji potraw.
Agrest chiński czyli kiwi zawiera dużo witaminy C (w 100 g ok. 70 mg). Owoce jedzone są najczęściej na surowo, ale można też przyrządzać soki i dżemy. Miąższ owocu zawiera rozkładający białka enzym aktinidynę. Bardzo trudno wykorzystać ten owoc do galaretek, bowiem rozrzedza żelatynę, ale i na to są sposoby. Świetnie nadają się do dekoracji potraw.
Ciekawostka: liście i pędy kiwi wydzielają olejki eteryczne uwielbiane przez koty. Owoce kiwi obniżają poziom złego cholesterolu. Jest bogaty w potas. Pomaga w odchudzaniu, ułatwia trawienie, obniża ciśnienie krwi.
Najprostszy sposób jedzenia: przekroić na pół i jeść miąższ łyżeczką.
Ciasto kruche z owocami kiwi i jabłkami
Składniki:
- 300 g mąka
- 200 g masło
- 1 jajko,
- 50 g cukier
- 100 g cukier puder
- 6-8 owoc kiwi
- 4 jabłka
- sól
- Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i łączymy z cukrem. Masło kroimy na kawałki, dodajemy do mąki.
- Dodajemy jajko, rozcieramy ciasto i zagniatamy kulę. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy pestki i gniazdo nasienne, kroimy na drobne kawałki.
- Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na dwie części. Z jednej formujemy na blasze spód i boki ciasta, wewnątrz umieszczamy pokrojone w plasterki owoce kiwi i jabłka. Owoce posypujemy cukrem. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz