poniedziałek, 21 lipca 2008

Maliny moroszki

Maliny moroszki - szwedzka nazwa - "hjortron", angielska - "cloudberry", rosyjska - "moroszka", w Norwegii "multe" lub "molte, a w Finlandii, gdzie narodowym przysmakiem "lakka". Tam też wizerunek maliny moroszki pojawia się na monecie o nominale 2 euro.

moroszka
Zdjęcie pochodzi z Wikipedii

Moroszka jest niepozorną krzewinką osiągającą 30 cm wysokości, rośnie na wilgotnych terenach tundry i rodzi jeden tylko owoc. Dojrzewa w połowie sierpnia, kiedy jagoda po zmianie koloru z czerwonego na żółtawy staje się miękka i soczysta.
Dojrzałe jagody wykorzystywane są głównie do produkcji dżemów, ale również do soków, nalewek i herbat.

Smażony ser Camembert z dżemem z moroszek

Składniki:
  • ser Camembert
  • panierka: mąka, jajko, tarta bułka
  • olej do smażenia
  • dżem z moroszek
Przygotowanie:
  1. Ser Camembert otoczyć w panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć ser na złoty kolor.
  3. Gorący ser podawać z dodatkiem dżemu z moroszek i chrupiącymi tostami.
ser i moroszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz