wtorek, 22 lipca 2008

Maliny

Owoce maliny są czerwone lub żółte, słodkie i bardzo aromatyczne. Najsmaczniejsze na surowo, chociaż równie dobre w postaci przetworów: soków, dżemów, konfitur.

 maliny

Owoce malin ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi, wspomagają leczenie przeziębień. Znane jest również ich działanie uspakajające, przeciwbólowe i obniżające ciśnienie krwi. Jednym słowem bardzo zdrowe!

maliny


Sorbet malinowy

Składniki:
  • 8 szklanek malin, świeżych lub mrożonych
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Do dużego garnka wlać 1 szklankę wody i wrzucić maliny. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu do chwili, aż z owoców zrobi się papka. Przetrzeć przez sito. Do przetartych owoców dodać 1 szklankę wody.
  2. Do owoców dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia. Wystudzić.
  3. Przelać masę malinową do foremki i zamrażać.
  4. Od czasu do czasu mrożoną masę mieszać wygładzając, aż nabierze mazistą konsystencję.
  5. Sorbet można podawać z gałką lodów waniliowych.
sorbet malinowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz