Muffiny, to rodzaj babeczek z ciasta składającego się z masła, cukru, jajek, mąki i proszku do pieczenia. Piecze się je z dodatkiem świeżych owoców lub owoców kandyzowanych. Muffinki można podawać w wersji wytrawnej np. upieczone z dodatkiem wędliny i żółtego sera.
Muffinki jagodowe
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 8 łyżek oleju słonecznikowego
- 100 ml maślanki
- 250 g czarnych jagód
- szczypta soli
- ew. cukier puder do posypania ciasteczek
- Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki wymieszać.
- Jajko wbić do drugiej miski i roztrzepać. Dodać olej roślinny i maślankę. Całość wlać do miski z mąką i starannie wymieszać.
- Do cista dodać czarne jagody. Wymieszać.
- Zagłębienia w blasze napełnić ciastem na 2/3 wysokości.
- Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po wyjęciu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz