środa, 2 lipca 2008

Wiśnie


Wiśnia Pospolita (Cerasus vulgaris) - drzewo owocowe, które prawdopodobnie powstało ze skrzyżowania czereśni z wiśnią karłową, powszechnie uprawiane w klimacie umiarkowanym. Występuje około 60 gatunków drzew i krzewów. Drzewa wiśniowe znane były już w czasach prehistorycznych na Środkowym Wschodzie. Do Europy trafiły za sprawą starożytnych Rzymian. W Polsce wiśnie uprawia się od X wieku.


Drzewa wiśniowe rosną w umiarkowanej strefie klimatycznej na całym świecie, ale najliczniej we Wschodniej Azji. W Japonii drzewa wiśniowe, znane również jako sakura, są w pełnym rozkwicie w różnym czasie w zależności od regionu i pogody. Szczyt kwitnienia zaczyna się na przełomie marca i kwietnia i zazwyczaj trwa około pięciu tygodniu. W tym okresie Japonia przepełniona jest kwiatami wiśni, a ludzie zbierają się razem, aby świętować i podziwiać je w całym kraju. Najpopularniejszym miejscem do oglądania kwitnących wiśni w Japonii jest park Ueno w Tokio.
 
Jako drzewo owocowe wiśnia uprawiana jest głównie ze względu na swoje okrągłe, niewielkie owoce. Owoce - czerwone, mięsiste pestkowce - są jadalne i smaczne, aromatyczne i kwaśne, zawierają m.in. witaminę A i C, cukry, kwasy organiczne i sporo pektyn.


Wiśnie i czereśnie to dwa różne gatunki owoców, ale należące do tej samej rodziny. W wielu krajach zachodnioeuropejskich wiśnię i czereśnię określa się tym samym słowem. Oto kilka przykładów: "cherry" po angielsku, "ciliegia," po włosku, "cerise" po francusku, "cereza" po hiszpańsku, "kirsche" po niemiecku.  Dla rozróżnienia wiśni/czereśni dodaje się przymiotnik "kwaśna" lub "słodka".


W zależności od odmiany wiśnie mogą być albo bardzo kwaśne, albo słodkie jak czereśnie. Najczęściej występujące odmiany to ciemnoczerwone sokówki, niekiedy prawie czarne i mające ciemny, brudzący sok (doskonałe na przetwory) i jasnoczerwone szklanki, o średniej wielkości, kuliste, zwykle wyraźnie spłaszczone, błyszczące, kwaśnosłodkim, smacznym miąższu i bezbarwnym soku (do ciast).


Słodkie wiśnie można zjadać surowe, ale najczęściej spożywa się je w postaci przetworzonej. Wiśnie są doskonałe na soki, kompoty, konfitury, dżemy, galaretki, wina i nalewki. Można je piec, smażyć, gotować. W daniach na słodko wiśnie są doskonałe do ciast, tortów, babeczek, lodów, sorbetów, granity, kremów, muffinów. Można z nich przygotować polewy i sosy, doskonałe do deserów. Zupa wiśniowa z makaronem i legumina wiśniowa to smaczne pożywne dania. Połączenie wiśni z czekoladą to duet doskonały. Deser Pavlova pięknie wygląda przybrany owocami i polany sosem wiśniowym. Klasyka swego gatunku to Tort Szwarcwaldzki (niem. Schwarzwälder Kirschtorte; potoczne Czarny Las) – tort z wiśniami, czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i wiśniami, początkowo jako słodki regionalny deser, od XX wieku najpopularniejsze ciasto niemieckie.   

Wiśnie, w formie niesłodkiej, stanowią świetny dodatek do pieczonej piersi z indyka, pieczonego kurczaka z boczkiem, pieczonej jagnięciny czy glazurowanych żeberek. Można z nich przygotować farsz do mięs. Naleśniki z oscypkiem i wiśniami, wszelkiego rodzaju sałatki z mięsem i wiśniami, chłodnik z pieczonymi pomidorami i wiśniami, bakłażan w glazurze wiśniowej z dodatkiem sera feta, skrzydełka kurczaka w glazurze wiśniowej z miodem, imbirem i cynamonem to tylko kilka propozycji wykorzystania tak doskonałych owoców.

Jeśli chodzi o alkohole to wybór jest ogromny. Przede wszystkim tradycyjny polski alkohol to wiśniówka. Jeden z najlepszych wiśniowych brandy to niemiecki Kirschwasser. Specjał powstaje na skutek destylacji wina z różnych odmian wiśni. Kijafa Cherry to tradycyjne, duńskie wino deserowe, produkowane z owoców wiśni od 1841r. Swój charakterystyczny smak i aromat, doceniony przez duński dwór królewski, zawdzięcza sekretnym recepturom. Do produkcji wybierane są wyłącznie wyselekcjonowane, ręcznie zbierane owoce. Również z Danii pochodzi Kirsberry, słodko-cierpki likier wiśniowy. Likier Kirsberry to jeden z najlepiej sprzedających się napojów wiśniowych na świecie, wyprodukowany w całości z duńskich wiśni według 100-letniej receptury. 

Przetwory z wiśniami. Wiśnie na słodko: wydrylowane wiśnie na kompoty, dżemy, marmolady, syropy, soki lub w wersji na słono czyli chutneye, słodko-pikantne mostardy, marynowane wiśnie w occie lub w alkoholu. Wiśnie można również suszyć, kandyzować i mrozić.
 

Wiśnie można również kandyzować. Są wówczas idealną ozdobą babeczek, ciast, tortów i deserów. Kandyzowane wiśnie to popularny dodatek cukierniczy. Znajdują zastosowanie również w warunkach domowych. Znakomicie smakują oblane polewą czekoladową. Wiśniowe kulki oblane czarną czekoladą deserową lub czekoladą biała są wyśmienite. Kandyzowanych wiśni nie może zabraknąć w tradycyjnych wypiekach takich jak mazurki, keksy, babki wielkanocne czy paschy.
 

 
.

Sernik z owocami

Składniki:
  • 500 g owoców: wiśni, pomarańczy, jeżyn
  • 1 kg chudego twarogu
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Wiśnie myjemy, drylujemy i osączamy. Pozostałe owoce czyścimy. Pomarańcze kroimy w drobne cząstki.
  2. Masło ucieramy ze 100 g cukru na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy. Oddzielamy białka od żółtek. Do masy dodajemy po jednym żółtku, stale mieszając. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń.
  3. Białka ubijamy z resztą cukru na bardzo sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy wraz z twarogiem.
  4. Ciasto wlewamy do nasmarowanej tłuszczem tortownicy.
  5. Pieczemy około 70 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową, aby wierzch nie spiekł się za bardzo.
  6. Po upieczeniu sernik zostawiamy na około 30 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i pozostawiamy, aż sernik się schłodzi.
  7. Na wystudzonym serniku układamy owoce, zalewamy galaretką i pozostawiamy do stężenia. Wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz