Borówka amerykańska inaczej zwana borówką wysoką, niebieską jagodą (Vaccinium corymbosum). To gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny wrzosowatych. Rośnie w formie krzewu i dorasta do 2,5m wysokości. Pędy są silnie rozgałęzione. Kwitnie od kwietnia do maja. Od połowy lipca do września dojrzewają owoce. Owoce borówki amerykańskiej są większe od owoców borówki czarnej, podobne w smaku, lecz pozbawione brudzącego soku.
Uważa się, że wiele dzikich gatunków Vaccinium było uprawianych przez rdzennych Amerykanów od tysięcy lat, na co wskazują dowody archeologiczne. Borówka amerykańska, będąca jednym z gatunków prawdopodobnie wykorzystywanych przez te ludy, została później zbadana i udomowiona w 1908 roku przez Elizabeth Coleman White i Fredericka Vernona Coville'a.
Gatunek Vaccinium obejmuje około 450 odmian na całym świecie. Borówka wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, w Europie wyhodowano tylko cztery jej odmiany. Borówki to rodzina roślin kwitnących. Borówki mają dzwonowaty kształt. Owoce to jagody o średnicy od 5 do 16 mm z "koroną" na końcu. Początkowo mają barwę bladozieloną, następnie purpurowo-czerwoną, a ostatecznie - ciemnogranatową lub ciemnopurpurową.
Dojrzałe owoce zawierają sporo witaminy B, C i A. Jej miąższ zawiera fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy. Borówka amerykańska zawiera sporo kwasu foliowego, kwasu niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek, oraz przeciwutleniacze, zapobiegające powstawaniu nowotworów. Borówka jest dobra na poprawę pamięci, na pracę wątroby i na poprawę narządów wzroku.
Borówka amerykańska jest bardzo smacznym owocem, który możemy spożywać na surowo. Doskonale się sprawdza dodana do owsianki, naleśników, koktajlu czy smoothie. Robi się z niej nalewki, soki, konfitury. Owoce dodaje się do ciast, musów, galaretek.
Ciastka z borówkami amerykańskimi
Składniki na ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- masło do wysmarowania foremek
Nadzienie:
- 1 budyń waniliowy bez cukru (masa netto: 40g)
- 2 łyżki cukru (ok. 30g)
- 450 ml zimnego mleka
- 40 dag borówek amerykańskich
- 1 galaretka krystaliczna o cytrynowym smaku.
Przygotowanie:
- Galaretkę przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Gotową, po wystudzeniu wstawiamy do lodówki (do lekkiego stężenia). W tym czasie przygotowujemy budyń. Zawartość torebki mieszamy z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka gotujemy, wlewamy budyń i gotujemy jeszcze chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Czas na przygotowanie ciasta. Zagniatamy mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym w kostkę, szczyptą soli oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto pod przykryciem wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Foremki do ciastek smarujemy lekko masłem. Ciasto dzielimy na 8 części i ciastem wyklejamy dno i boki foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor.
- Upieczone ciastka pozostawiamy do ostygnięcia i ostudzone wyjmujemy delikatnie z foremek odwracając foremki do góry nogami.
- Foremki wypełniamy budyniem. Na wierzch ciastek układamy borówki. Całość smarujemy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Podajemy lekko schłodzone.
Borówki zatopione w galaretce owocowej
Składniki:
- 2 opakowania galaretki owocowej (cytrynowej i pomarańczowej),
- 40 dag borówki amerykańskiej
- Przygotować galaretki w osobnych naczyniach zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Do formy "keksówki" wsypać połowę owoców i zalać jedną z galaretek. Wstawić do lodówki, aż do stężenia.
- Do gotowej galaretki z owocami dołożyć pozostałe borówki i zalać drugą galaretką.
- Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz