Kwaszenie - kiszenie to metoda konserwowania produktów poprzez proces fermentacji wywołanej obecnością bakterii kwasu mlekowego. Najczęściej kwasi się kapustę, ogórki, jabłka, paprykę, czosnek, grzyby oraz pomidory. Kwaszenie jest procesem, który pozwala zachować wartości odżywcze kiszonych produktów przez dłuższy czas.
Ogórki kiszone
Składniki:
- 10 kg ogórków
- na 10 l wody - 50 dag soli i 50 dag przypraw (łodygi kopru, korzenie chrzanu, czosnek, ewentualnie: liście wiśni, dębu lub czarnej porzeczki)
Przygotowanie:
- Najlepsze są ogórki średniej wielkości. Ogórki starannie umyć. Układać w naczyniach, kładąc w połowie i na powierzchni ogórków warstwę przypraw.
- Ogórki zalać solanką sporządzoną z przegotowanej wody z dodatkiem soli, tak aby były przykryte.
- Słoiki zakręcić i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 dni. Później mocno je dokręcić i wynieść do suchego i ciemnego pomieszczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz