środa, 6 sierpnia 2008

Brzoskwinie

Brzoskwinia (Persica) - drzewo lub krzew owocowy pochodzący z Chin, gdzie uprawiany jest od czterech tysięcy lat. W Europie brzoskwinia znana jest od czasów Cesarstwa Rzymskiego. Brzoskwinie uprawiane są w krajach śródziemnomorskich i w cieplejszych obszarach klimatu umiarkowanego. Największe uprawy są w Kalifornii. Pozostałe kraje uprawne to Francja, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Włochy, Ameryka Południowa, Afryka i Australia.

 

Owocem jest pestkowiec o skórce żółtej z czerwonym rumieńcem, pokryty puszkiem.

 

Liście drzewa brzoskwini mają kształt lancetowaty, kwiaty białe, różowe lub czerwone. Owoce z jedną dużą pestką, duże i jadalne. Miąższ barwy żółtej lub przechodzący w kolor czerwonawy, bardzo soczysty, o miłym aromacie.

Brzoskwinie zawierają sporą dawkę witamin A, B1, B2, B3, B6, C, PP, błonnik, fosfor, żelazo, magnez, potas, wapń i kwas foliowy. Są cennym źródłem beta-karotenu. Działają moczopędnie, dobrze wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie i oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Zmniejszają nadciśnienie i pomagają w utrzymaniu prawidłowego cholesterolu.


Wyglądają tak apetycznie, że chciałoby się natychmiast je zjeść.




Tarta tatin z brzoskwiniami

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
  • 8 brzoskwiń
  • 60 g masła
Przygotowanie:
  1. Miękkie masło łączymy z jajkami, cukrem pudrem i mąką. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  2. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkujemy na krążek.
  3. Wiórki masła rozkładamy na dnie formy na tartę i posypujemy cukrem. Brzoskwinie przekrawamy na pół i rozkładamy na cukrze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
  4. Formę z brzoskwiniami wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ciastem i ponownie pieczemy przez 15 minut. 
  5. Wyjmujemy formę z piekarnika, przykrywamy talerzem i odwracając formę do góry dnem wyjmujemy tartę na talerz.
  6. Tartę pozostawiamy na chwilę, aby karmel mógł zastygnąć. Trzeba zrobić to bardzo ostrożnie, ponieważ płynny karmel jest bardzo gorący.



Brzoskwiniowo-truskawkowa rolada biszkoptowa

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • ok. 250 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  1. Przygotowanie nadzienia: przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając jedynie ilość wody do 1 szklanki na 1 opakowanie galaretki. Owoce drobno pokroić i dodać do galaretki. Odstawić do lodówki do czasu, gdy żelatyna nie będzie płynna.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do kremu z żółtek. Wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
  4. Dużą. prostokątną blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  5. Rozsmarować na pergaminie ciasto i piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  6. Wyjąć ciasto i zwinąć je w rulon wykorzystując do tego celu płótno i wystudzić.
  7. Rozwinąć placek biszkoptowy. Posmarować przygotowanym nadzieniem dość grubo.
  8. Za pomocą płótna zwinąć roladę i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do momentu, aż galaretka wraz z owocami zrobi się twarda.
  9. Przygotowaną roladę posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz