Specyficzną cechą tego produktu jest to, że wypieka się go z mąki gryczanej z pełnego przemiału, którą rzadko stosuje się do wypieku ciast. W swoim składzie ciasto posiada wyłącznie składniki naturalne: mąka gryczana, drożdże, sól, cukier i woda. Dawniej tatarczuch pieczono na blachach w tradycyjnych piecach ceglanych, opalanych drewnem, co pozwalało na utrzymanie właściwej temperatury wypieku, a ponadto nadawało wypiekowi niepowtarzalny aromat i smak. Dziś sposób pieczenia tego ciasta jest tajemnicą kilku osób, które przepis tradycyjnie przekazują z pokolenia na pokolenie.
Tatarczuch z bakaliami
Składniki:
- ciasto tatarczuch
- bakalie: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane
- olej do smażenia
- powidła ew. czekolada
- Ciasto pokroić w kromki grubości ok. 1 cm,
- na rozgrzanym tłuszczu usmażyć przygotowane kromki,
- posypać bakaliami, podsmażyć jeszcze chwilkę,
- gotowe ciasto można podawać z powidłami lub polane czekoladą.