poniedziałek, 20 października 2008

Tatarczuch

 Tatarczuch, czyli ciasto z mąki gryczanej.

tatarczuch


Specyficzną cechą tego produktu jest to, że wypieka się go z mąki gryczanej z pełnego przemiału, którą rzadko stosuje się do wypieku ciast. W swoim składzie ciasto posiada wyłącznie składniki naturalne: mąka gryczana, drożdże, sól, cukier i woda. Dawniej tatarczuch pieczono na blachach w tradycyjnych piecach ceglanych, opalanych drewnem, co pozwalało na utrzymanie właściwej temperatury wypieku, a ponadto nadawało wypiekowi niepowtarzalny aromat i smak. Dziś sposób pieczenia tego ciasta jest tajemnicą kilku osób, które przepis tradycyjnie przekazują z pokolenia na pokolenie.

tatarczuch

Tatarczuch z bakaliami

Składniki:
  • ciasto tatarczuch
  • bakalie: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane
  • olej do smażenia
  • powidła ew. czekolada
Przygotowanie:
  1. Ciasto pokroić w kromki grubości ok. 1 cm,
  2. na rozgrzanym tłuszczu usmażyć przygotowane kromki,
  3. posypać bakaliami, podsmażyć jeszcze chwilkę,
  4. gotowe ciasto można podawać z powidłami lub polane czekoladą.
Tatarczuch z bakaliami


Tatarczuch z bakaliami