wtorek, 11 listopada 2008

Figa

Figa - owoc figowca, drzewa osiągającego 6 m wysokości. 
 

Kiedyś figi uprawiano głównie w Azji Mniejszej i obszarach klimatu tropikalnego, obecnie spotykamy je także w mocno nasłonecznionych regionach Europy.


Owoce długości do 8 cm są kuliste lub gruszkowate, o skórce od zielonej do ciemnofioletowej. Ich miąższ ma kolor od jasnożółtego po ciemnoczerwony. Miękki, bardzo słodki, soczysty, wypełniony drobnymi pestkami. Miąższ zawiera dużo fruktozy, sporo witaminy A i C, substancje mineralne i węglowodany. Dojrzałe figi rozpoznajemy po białym nalocie na skórce.

 
 

Świeże, dojrzałe figi można jeść w całości. Można też robić z nich konfitury, przetwory oraz suszyć. Są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Pasują do drobiu, wieprzowiny i dziczyzny. Najczęściej mamy do czynienia z figami suszonymi.


Tarta z kozim serem i figami

Składniki:
  • 8 fig
  • 10 dag twarogu koziego
  • 25 dag mrożonego francuskiego ciasta 
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • do dekoracji: kilka truskawek i listki mięty
Przygotowanie: 
  1. Mrożonym ciastem wykładamy formę do tarty, którą wcześniej smarujemy masłem. 
  2. Na tartę układamy pokruszony kozi ser. Na wierzch ciasta układamy pokrojone w ćwiartki i plastry figi. Skrapiamy oliwą, dodajemy do smaku sól i pieprz.
  3. Tartę pieczemy 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. 
  4. Tartę ozdabiamy plasterkami truskawek i listkami mięty.

tarta-z-kozim-serem-i-figami