Pitaja (Hylocereus triangularis) - roślina z rodziny kaktusowatych pochodząca z Ameryki Południowej. Owoce o kształcie od jajowatego do kulistego, długości 10-12 cm. Skóra gruba, barwy żółtej lub czerwonej, pokryta łuskowatymi wyrostkami. Miąższ biały, czerwonawy zawierający liczne, małe nasiona, o słodkawym, orzeźwiającym smaku. Pod nazwą Pitaja trafia na rynek wiele różnych owoców. Zawiera on dużo witaminy C oraz związków wapnia i fosforu.
Pitaja zwana również jako: pitaya, pitahaya, smoczy owoc, huo, truskawkowa gruszka, thank long, nanettikafruit.
Smoczy owoc ma różne kolory skóry i miąższu.
Smoczy owoc ma różne kolory skóry i miąższu.
Kremowe babeczki z owocami pitai
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 70 g cukru pudru
- 200 g mąki
- sól
- 1 łyżka śmietany
- 1 żółtko
- 150 g sera twarogowego
- owoc pitai
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, masło pokrojone na kawałki i posiekać nożem. Dodać żółtko, cukier, śmietanę. Zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
- Foremki posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przykryć nimi foremki. Przycisnąć i odciąć nadmiar ciasta.
- Wylepione ciastem foremki przykryć folią aluminiową. napełnić suchym grochem. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
- Ostudzone babeczki wypełnić farszem przygotowanym z owoców, serka twarogowego, cukru pudru i cukru waniliowego.