piątek, 26 grudnia 2008

Pitaja

Pitaja (Hylocereus triangularis) - roślina z rodziny kaktusowatych pochodząca z Ameryki Południowej. Owoce o kształcie od jajowatego do kulistego, długości 10-12 cm. Skóra gruba, barwy żółtej lub czerwonej, pokryta łuskowatymi wyrostkami. Miąższ biały, czerwonawy zawierający liczne, małe nasiona, o słodkawym, orzeźwiającym smaku. Pod nazwą Pitaja trafia na rynek wiele różnych owoców. Zawiera on dużo witaminy C oraz związków wapnia i fosforu.

 pitaja
Pitaja zwana również jako: pitaya, pitahaya, smoczy owoc, huo, truskawkowa gruszka, thank long, nanettikafruit.

pitaja

Smoczy owoc ma różne kolory skóry i miąższu.

 

Kremowe babeczki z owocami pitai

Składniki na ciasto:
  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • sól
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
Składniki nadzienia:
  • 150 g sera twarogowego
  • owoc pitai
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, masło pokrojone na kawałki i posiekać nożem. Dodać żółtko, cukier, śmietanę. Zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
  2. Foremki posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przykryć nimi foremki. Przycisnąć i odciąć nadmiar ciasta.
  3. Wylepione ciastem foremki przykryć folią aluminiową. napełnić suchym grochem. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
  4. Ostudzone babeczki wypełnić farszem przygotowanym z owoców, serka twarogowego, cukru pudru i cukru waniliowego.
 Pitaja
 Pitaja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz