Ciasto filo - cienkie ciasto z mąki, wody i oliwy, popularne w Grecji, Europie Wschodniej i Środkowej, sprzedawane w postaci cienkich arkuszy. Z tego rewelacyjnego ciasta można przygotowywać wiele słodkich i wytrawnych dań. Mięso, owoce lub warzywa owinięte ciastem filo nabierają odświętnego charakteru.
Grillowana papryka w cieście filo
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 15 dag szynki konserwowej
- 10 dag żółtego sera
- płaty ciasta filo
- sklarowane masło do smarowania ciasta
- Paprykę pieczemy ok 10 - 15 minut w temp 200 stopni C, po upieczeniu zdejmujemy skórkę, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
- Płat ciasta filo smarujemy przygotowanym masłem, układamy płaty jeden na drugim, każdy z nich smarując masłem. Układamy 4-5 warstw.
- Na cieście rozkładamy szynkę, żółty ser i paprykę.
- Ciasto zwijamy w roladę. Całość smarujemy ponownie masłem. Pieczemy 15 minut do uzyskania złotego koloru w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz