środa, 7 stycznia 2009

Ciasto filo

Ciasto filo - cienkie ciasto z mąki, wody i oliwy, popularne w Grecji, Europie Wschodniej i Środkowej, sprzedawane w postaci cienkich arkuszy. Z tego rewelacyjnego ciasta można przygotowywać wiele słodkich i wytrawnych dań. Mięso, owoce lub warzywa owinięte ciastem filo nabierają odświętnego charakteru.

Grillowana papryka w cieście filo

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dag szynki konserwowej
  • 10 dag żółtego sera
  • płaty ciasta filo
  • sklarowane masło do smarowania ciasta
Przygotowanie:
  1. Paprykę pieczemy ok 10 - 15 minut w temp 200 stopni C, po upieczeniu zdejmujemy skórkę, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
  2. Płat ciasta filo smarujemy przygotowanym masłem, układamy płaty jeden na drugim, każdy z nich smarując masłem. Układamy 4-5 warstw.
  3. Na cieście rozkładamy szynkę, żółty ser i paprykę.
  4. Ciasto zwijamy w roladę. Całość smarujemy ponownie masłem. Pieczemy 15 minut do uzyskania złotego koloru w temperaturze 200 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz