Granat - Punica granatum, roślina uprawiana między innymi w krajach śródziemnomorskich, na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na Kaukazie. Owoce jagodowe o barwie od brązowożółtych do ciemnoczerwonych i twardej skórzastej okrywie. W czerwonym, soczystym miąższu znajduje się dużo pestek, długości ok. 5 mm. Właśnie z powodu wielkiej liczby nasion granat symbolizuje plenność i siłę rozrodu roślin.
W Egipcie i Grecji starożytnej drzewo granatowca czczono jak święte. Granaty mają długoletnią tradycję w diecie śródziemnomorskiej. Ziarna granatu słodkie, a zarazem cierpkie dobrze gaszą pragnienie. Doskonale nadają się do deserów, sałatek i soków. Ze słodkich odmian produkuje się wino. Granaty zawierają cukier, białko, kwasy organiczne, żelazo, wapń i sporo witaminy C. Z granatów otrzymujemy sok o pięknej czerwonej barwie zwany grenadyną.
W Egipcie i Grecji starożytnej drzewo granatowca czczono jak święte. Granaty mają długoletnią tradycję w diecie śródziemnomorskiej. Ziarna granatu słodkie, a zarazem cierpkie dobrze gaszą pragnienie. Doskonale nadają się do deserów, sałatek i soków. Ze słodkich odmian produkuje się wino. Granaty zawierają cukier, białko, kwasy organiczne, żelazo, wapń i sporo witaminy C. Z granatów otrzymujemy sok o pięknej czerwonej barwie zwany grenadyną.
Owoc należy rozciąć na dwie części i uderzając wysypać ziarna.
Mieszane sałaty z granatem
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1/2 sałaty pekińskiej
- 50 dag pomidorów
- 1 zielony ogórek
- 2 czerwone cebulki
- 20 dag usmażonych w panierce piersi kurczaka
- 1 granat
- Sos wymieszać: oliwę z octem i sokiem malinowym. Doprawić solą i pieprzem.
- Umyte pomidory pokroić w ósemki. Cebulę i ogórek pokroić w plastry.
- Większe liście sałaty rozerwać na mniejsze kawałki.
- Usmażone piersi kurczaka (panierka: mąka, jajko, bułka tarta) pokroić w paski grubości 1-1,5 cm.
- Przygotowane składniki włożyć do misy, polać sosem, posypać pestkami granatu.
- Sałatkę wymieszać tuż przed podaniem, aby liście sałat nie straciły świeżości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz