środa, 28 stycznia 2009

Granat, granatowiec właściwy

Granat - Punica granatum, roślina uprawiana między innymi w krajach śródziemnomorskich, na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na Kaukazie. Owoce jagodowe o barwie od brązowożółtych do ciemnoczerwonych i twardej skórzastej okrywie. W czerwonym, soczystym miąższu znajduje się dużo pestek, długości ok. 5 mm. Właśnie z powodu wielkiej liczby nasion granat symbolizuje plenność i siłę rozrodu roślin.

owoc granatu

W Egipcie i Grecji starożytnej drzewo granatowca czczono jak święte. Granaty mają długoletnią tradycję w diecie śródziemnomorskiej. Ziarna granatu słodkie, a zarazem cierpkie dobrze gaszą pragnienie. Doskonale nadają się do deserów, sałatek i soków. Ze słodkich odmian produkuje się wino. Granaty zawierają cukier, białko, kwasy organiczne, żelazo, wapń i sporo witaminy C. Z granatów otrzymujemy sok o pięknej czerwonej barwie zwany grenadyną.

owoc granatu


Owoc należy rozciąć na dwie części i uderzając wysypać ziarna.

Mieszane sałaty z granatem

Składniki:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1/2 sałaty pekińskiej
  • 50 dag pomidorów
  • 1 zielony ogórek
  • 2 czerwone cebulki
  • 20 dag usmażonych w panierce piersi kurczaka
  • 1 granat
Sos: 10 łyżek oliwy, 4 łyżki octu cytrynowego, 1 łyżka soku malinowego, sól, pieprz
  1. Sos wymieszać: oliwę z octem i sokiem malinowym. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Cebulę i ogórek pokroić w plastry.
  3. Większe liście sałaty rozerwać na mniejsze kawałki.
  4. Usmażone piersi kurczaka (panierka: mąka, jajko, bułka tarta) pokroić w paski grubości 1-1,5 cm.
  5. Przygotowane składniki włożyć do misy, polać sosem, posypać pestkami granatu.
  6. Sałatkę wymieszać tuż przed podaniem, aby liście sałat nie straciły świeżości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz