Kiwano (Cucumis metuliferus) - jest dość niedawno wyhodowaną nową rasą melona pochodzącą z Nowej Zelandii.
Spożywa się go na surowo przepoławiając owoc, a miąższ z połówek wyjada się łyżeczką. Można go również dodawać do sałatek lub deserów. Jego zapach kojarzy się z aromatem banana, a smak pestek przypomina mi zielonego ogórka. Owoce są walcowate długości 10-14 cm, o skórce koloru żółtobrązowego do czerwonego, pokrytej małymi wyrostkami. Miąższ zielony, miękki i soczysty, zawiera wiele pestek. Owoc ma niewiele witamin.
Spożywa się go na surowo przepoławiając owoc, a miąższ z połówek wyjada się łyżeczką. Można go również dodawać do sałatek lub deserów. Jego zapach kojarzy się z aromatem banana, a smak pestek przypomina mi zielonego ogórka. Owoce są walcowate długości 10-14 cm, o skórce koloru żółtobrązowego do czerwonego, pokrytej małymi wyrostkami. Miąższ zielony, miękki i soczysty, zawiera wiele pestek. Owoc ma niewiele witamin.
Sorbet z kiwano i czerwonego grapefruita
Składniki:
- 3 szklanki soku z czerwonego grapefruita
- 3/4 szklanki miąższu z kiwano
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 białka
- W dużej misce połączyć miąższ kiwano, cukier i sok z grapefruita. Ubić białka na luźną pianę. Stopniowo wmieszać pianę do mieszaniny owocowej.
- Przygotowaną mieszaninę przelać do foremek przystosowanych do robienia lodów.
- Zamrażać aż stwardnieje wokół brzegów. Przełożyć do miski, lekko ubijać, aż będzie puszysta. Włożyć z powrotem do foremki, zamrażać 3 godziny, do stwardnienia.
- Można podawać polane sosem z kiwano.
1 komentarz:
w takiej wersji smakuje zdecydowanie lepiej niż taki nieugotowany:)
Prześlij komentarz