niedziela, 18 stycznia 2009

Kiwano

Kiwano (Cucumis metuliferus) - jest dość niedawno wyhodowaną nową rasą melona pochodzącą z Nowej Zelandii.

kiwano

Spożywa się go na surowo przepoławiając owoc, a miąższ z połówek wyjada się łyżeczką. Można go również dodawać do sałatek lub deserów. Jego zapach kojarzy się z aromatem banana, a smak pestek przypomina mi zielonego ogórka. Owoce są walcowate ugości 10-14 cm, o skórce koloru żółtobrązowego do czerwonego, pokrytej małymi wyrostkami. Miąższ zielony, miękki i soczysty, zawiera wiele pestek. Owoc ma niewiele witamin.

kiwano

Sorbet z kiwano i czerwonego grapefruita

Składniki:
  • 3 szklanki soku z czerwonego grapefruita
  • 3/4 szklanki miąższu z kiwano
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 białka
Przygotowanie:
  1. W dużej misce połączyć miąższ kiwano, cukier i sok z grapefruita. Ubić białka na luźną pianę. Stopniowo wmieszać pianę do mieszaniny owocowej.
  2. Przygotowaną mieszaninę przelać do foremek przystosowanych do robienia lodów.
  3. Zamrażać aż stwardnieje wokół brzegów. Przełożyć do miski, lekko ubijać, aż będzie puszysta. Włożyć z powrotem do foremki, zamrażać 3 godziny, do stwardnienia.
  4. Można podawać polane sosem z kiwano.

1 komentarz:

  1. w takiej wersji smakuje zdecydowanie lepiej niż taki nieugotowany:)

    OdpowiedzUsuń