sobota, 3 stycznia 2009

Kumkwat

Kumkwat (fortunella) - jest wiecznie zielonym drzewem lub krzewem. Pochodzi z Chin. Kumkwat jest blisko spokrewniony z owocami cytrusowymi.


 Owoce, o kształcie od kulistego do jajowatego, średnicy 2,5 cm, długości do 4 cm. Skórka barwy od złotożółtej do pomarańczowożółtej. Miąższ podzielony na segmenty, zawiera kilka pestek. Smak cierpko-słodki. Owoce mają intensywny zapach i smakują jak kandyzowana skórka pomarańczowa z lekko gorzkawym posmakiem.
Kumkwat można spożywać na surowo lub przerabiać na dżemy, marmolady, konfitury. Stanowią ciekawy dodatek do ciast i deserów. W kuchni fusion coraz częściej spotykamy kumkwat połączony z mięsem wieprzowym i drobiem.


Ciasteczka z kumkwatem

Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 150 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 5 kumkwatów
  • sok z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • polewa daktylowa lub czekoladowa
  • kandyzowane plasterki kumkwatu
Przygotowanie:
  1. Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na jednolitą gładką masę. W trakcie ucierania dodawać, stopniowo jajka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z owoców, sok pomarańczowy i likier pomarańczowy.
  2. Gotową masę przelać na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  3. Pokroić ciasto w kwadraty. Polewą daktylową posmarować ciasto. Przekroić w poziomie na trzy części. Kumkwat pokroić w plasterki i umieścić między kawałkami ciasta. Każde ciastko udekorować owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz