Owoce cytrusowe to liczna rodzina owoców, do której należą między innymi cytryna, pomarańcza, grejpfrut (prawdopodobnie skrzyżowanie pompeli z pomarańczą), sweete (odmiana grejpfruta o zielonej skórce), kumkwat, limonka, mandarynka, klementynka (skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą), satsuma, tangerynka, tangelo (skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem), pomelo, pompela. Wszystkie cytrusy są w mniejszym lub większym stopniu kwaśne i są bogate w witaminę C. Pochodzą z Azji. Uprawiane są w krajach śródziemnomorskich, Chinach, Japonii, Wietnamie, Indii, Ameryce Południowej i w Stanach Zjednoczonych.
Sałatka z cytrusów
- 2 pomarańcze
- 2 czerwone grejpfruty
- 2 mandarynki
- 2 limonki
- 20 ziarenek czerwonego pieprzu
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka miodu
- mały kawałek pora
- Cytrusy obrać ze skórki, część z nich podzielić na cząstki, inne pokroić w plasterki.
- Pora pokroić w cieniutkie paseczki, skropić oliwą.
- Na talerzu ułożyć owoce, paseczki pora, posypać czerwonym pieprzem. Całość skropić sosem przygotowanym z oliwy i miodu.
- Schłodzone podawać jako przystawkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz