środa, 4 lutego 2009

Cytrusy

Owoce cytrusowe to liczna rodzina owoców, do której należą między innymi cytryna, pomarańcza, grejpfrut (prawdopodobnie skrzyżowanie pompeli z pomarańczą), sweete (odmiana grejpfruta o zielonej skórce), kumkwat, limonka, mandarynka, klementynka (skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą), satsuma, tangerynka, tangelo (skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem), pomelo, pompela. Wszystkie cytrusy są w mniejszym lub większym stopniu kwaśne i są bogate w witaminę C. Pochodzą z Azji. Uprawiane są w krajach śródziemnomorskich, Chinach, Japonii, Wietnamie, Indii, Ameryce Południowej i w Stanach Zjednoczonych.



Sałatka z cytrusów

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 2 czerwone grejpfruty
  • 2 mandarynki
  • 2 limonki
  • 20 ziarenek czerwonego pieprzu
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka miodu
  • mały kawałek pora
Przygotowanie:
  1. Cytrusy obrać ze skórki, część z nich podzielić na cząstki, inne pokroić w plasterki.
  2. Pora pokroić w cieniutkie paseczki, skropić oliwą.
  3. Na talerzu ułożyć owoce, paseczki pora, posypać czerwonym pieprzem. Całość skropić sosem przygotowanym z oliwy i miodu.
  4. Schłodzone podawać jako przystawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz