piątek, 27 lutego 2009

Czerwony grejpfrut

Czerwony grejpfrut (Citrus paradisi) - kwaskowy, lekko słodki miąższ o barwie rubinowej. Owoce o tej barwie zawierają mniej nariginy, niż grejpfruty o barwie żółtej lub różowej, są zatem nie tak gorzkie. Grejpfrut jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Owoce najlepiej spożywać na surowo, ale nadają się również jako dodatek do zielonej sałaty lub sałatek.



Sałatka z sałatą lodową i szynką


Składniki:
  • 150 g szynki
  • 4 łyżki soku grejpfrutowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 sałata lodowa
  • 2 duże grejpfruty
  • 1 małą cebulę
  • ketchup
Przygotowanie:
  1. Umyte grejpfruty obrać ze skórki i błon, pokroić w cząstki.
  2. Cebulę pokroić w cienkie talarki, a kapustę na drobne paseczki. Oba składniki włożyć do miseczki, dodać cząstki grejpfruta.
  3. Przygotować sos: olej połączyć z sokiem, dodać cukier, sól, pieprz i całość mieszać do momentu, aż się sól i cukier rozpuści.
  4. Przygotowanym sosem polać sałatkę i ostrożnie ją wymieszać. Całość skropić ketchupem.

1 komentarz: