Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) - bylina o dużych, podzielonych liściach. Kwiatostan o kształcie zbliżonym do kuli, średnicy do 15 cm, z łuskowatymi okrywami, ułożonymi jak dachówki, barwy zielonej lub fioletowej. Karczoch jest spokrewniony z ostem.
Spożywa się mięsiste końce łuskowatych okryw kwiatostanu oraz jego dno. Nadziewane spody karczochów oraz ich młode "serca" są prawdziwym przysmakiem. Karczoch to śródziemnomorska jarzyna. Można je gotować, smażyć, nadziewać, piec, podawać z rozpuszczonym masłem, sosami na gorąco lub na zimno. We Włoszech młode główki kwiatowe po ugotowaniu zalewa się oliwą z oliwek i przechowuje.
Spożywa się mięsiste końce łuskowatych okryw kwiatostanu oraz jego dno. Nadziewane spody karczochów oraz ich młode "serca" są prawdziwym przysmakiem. Karczoch to śródziemnomorska jarzyna. Można je gotować, smażyć, nadziewać, piec, podawać z rozpuszczonym masłem, sosami na gorąco lub na zimno. We Włoszech młode główki kwiatowe po ugotowaniu zalewa się oliwą z oliwek i przechowuje.
Ciekawostka: Istnieją dwa gatunki karczochów, nie spokrewnione ze sobą. Karczochy okrągłe należące do rodziny ostów, opisane wyżej i karczochy Jeruzalem - jadalne bulwy z rodziny słoneczników.
Karczochy nadziewane tuńczykiem w sosie koperkowym
Składniki na 4 osoby:
- 4 karczochy
- 1 łyżeczka soli
- 200 g tuńczyka z puszki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
- kilka kropli soku cytrynowego
- pieprz cayenne
- 1 pęczek koperku
- plasterki cytryny
- Odciąć łodygi karczochów. Zewnętrzne łuski skrócić do około 1/3 długości. Usunąć środkowe włókna.
- Zagotować 1 1/2 l wody z 1 łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładać karczochy i gotować przez 30 minut na średnim ogniu do momentu, gdy liście zaczynają łatwo odchodzić od podstawy. Po ugotowaniu dokładnie osuszyć.
- Tuńczyka odsączyć. Jaja obrać i drobno pokroić. Pokrojone jajka i tuńczyka rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodając stopniowo majonez. Masę przyprawić solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i pieprzem cayenne. Dodać drobno posiekany koperek.
- Spody karczochów napełnić masą z tuńczyka. Udekorować listkami pietruszki. podawać z plasterkami cytryny.
nigdy nie jadłam karczochów, nawet ni wyobrażam sobie jego smaku, chyba czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam