niedziela, 1 lutego 2009

Mandarynka

Mandarynka, Citrus reticulata - drzewo z rodziny rutowatych, pochodzące z południowych Chin, pokrewna pomarańczy, ale o mniejszych kulistych owocach.

 

Woskowata skórka koloru pomarańczowego. Miąższ podzielony na segmenty, barwy pomarańczowej lub czerwonej. Liczba pestek zróżnicowana - od całkowitego braku (np. klemenynki, satsuma) do bardzo wielu. Najwięcej mandarynek uprawia się w krajach śródziemnomorskich, Chinach, Japonii, Wietnamie, Ameryce Południowej oraz w Stanach Zjednoczonych.



Wyspę Mauritius na Oceanie Indyjskim nazwano niegdyś Mandara - stąd też pochodzi nazwa mandarynki.
Owoce wspaniałe są na surowo i tak najczęściej są jedzone, ale również dodaje się je do sałatek, lodów i deserów. Dekoruje się nimi ciasta i torty. Zawierają dużo cukru i witaminy C.

Ciasto mandarynkowe


Składniki:
  • 200 g masła
  • 250 g mąki
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 6 mandarynek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie lukru
Przygotowanie:
  1. Masło należy utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jajka i śmietanę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Mandarynki obierz ze skórki, podziel na segmenty. Każdy z nich przekrój na pół. Wymieszaj z ciastem.
  3. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
  4. Ciasto należy piec godzinę w 180 stopniach C.
  5. Wystudzone ciasto polej lukrem i ozdób cząstkami mandarynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz