Awokado (Persea americana, Persea gratissima) - Gruszka aligatora, smaczliwka wdzięczna. Wiecznie zielone drzewo pochodzące z rodziny wawrzynowatych. Najbardziej znane odmiany to: Fuerte, Hass i Coctail. Awokado pochodzi z Ameryki Środkowej. Uprawiane w Izraelu, Ameryce Południowej i w Kalifornii.
Smaczne owoce pestkowe o kształcie gruszki o długości do 20 cm. Gruba, chropowata skórka o barwie od zielonej przez purpurową do czarnej kryje w sobie miąższ i dużą pestkę. Miąższ ma konsystencję masła i lekko orzechowy smak. Jest koloru kremowego. Owoce spożywamy na surowo, doskonałe do sałatek. Najbardziej znane zastosowanie awokado to meksykański sos quacamole. Awokado jest owocem wysokokalorycznym, zawiera dużo witaminy A i potasu. Ja najbardziej lubię plasterki awokado ułożone na kromce chleba, doprawione do smaku solą i pieprzem.
Smaczne owoce pestkowe o kształcie gruszki o długości do 20 cm. Gruba, chropowata skórka o barwie od zielonej przez purpurową do czarnej kryje w sobie miąższ i dużą pestkę. Miąższ ma konsystencję masła i lekko orzechowy smak. Jest koloru kremowego. Owoce spożywamy na surowo, doskonałe do sałatek. Najbardziej znane zastosowanie awokado to meksykański sos quacamole. Awokado jest owocem wysokokalorycznym, zawiera dużo witaminy A i potasu. Ja najbardziej lubię plasterki awokado ułożone na kromce chleba, doprawione do smaku solą i pieprzem.
Pikantna surówka z awokado
- 2 awokado
- pęczek natki pietruszki
- 1-2 marchewki karotki
- 1-2 czerwone cebulki
- 10 dag szynki
- garść kiełków fasolki
- 20 dag majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- mała papryczka chili i sól
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
- Cebulę oczyścić i pokroić w cieniutkie plasterki.
- Szynkę pokroić w plastry, a następnie w 1 cm kostkę.
- Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn.
- Wszystkie składniki wymieszać. Dodać listki pietruszki i kiełki fasolki.
- Przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w cieniutkie paseczki. Do smaku posolić.
- Surówką wypełnić połówki awokado. Podawać polane sosem i udekorowane listkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz