czwartek, 19 marca 2009

Awokado

Awokado (Persea americana, Persea gratissima) - Gruszka aligatora, smaczliwka wdzięczna. Wiecznie zielone drzewo pochodzące z rodziny wawrzynowatych. Najbardziej znane odmiany to: Fuerte, Hass i Coctail. Awokado pochodzi z Ameryki Środkowej. Uprawiane w Izraelu, Ameryce Południowej i w Kalifornii.

awokado 

Smaczne owoce pestkowe o kształcie gruszki o długości do 20 cm. Gruba, chropowata skórka o barwie od zielonej przez purpurową do czarnej kryje w sobie miąższ i dużą pestkę. Miąższ ma konsystencję masła i lekko orzechowy smak. Jest koloru kremowego. Owoce spożywamy na surowo, doskonałe do sałatek. Najbardziej znane zastosowanie awokado to meksykański sos quacamole. Awokado jest owocem wysokokalorycznym, zawiera dużo witaminy A i potasu. Ja najbardziej lubię plasterki awokado ułożone na kromce chleba, doprawione do smaku solą i pieprzem.

awokado

Pikantna surówka z awokado

Składniki:
  • 2 awokado
  • pęczek natki pietruszki
  • 1-2 marchewki karotki
  • 1-2 czerwone cebulki
  • 10 dag szynki
  • garść kiełków fasolki
  • 20 dag majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • mała papryczka chili i sól
Przygotowanie:
  1. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
  2. Cebulę oczyścić i pokroić w cieniutkie plasterki.
  3. Szynkę pokroić w plastry, a następnie w 1 cm kostkę.
  4. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn.
  5. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać listki pietruszki i kiełki fasolki.
  6. Przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w cieniutkie paseczki. Do smaku posolić.
  7. Surówką wypełnić połówki awokado. Podawać polane sosem i udekorowane listkami pietruszki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz