niedziela, 29 marca 2009

Grejpfrut

Grejpfrut (Citrus paradisi) - prawdopodobnie powstał w wyniku skrzyżowania pompeli z pomarańczą. Kuliste bardzo duże owoce, mogą ważyć do 1/2 kg. Ich miąższ ma kwaśno-słodkawy smak o wyraźnej nucie goryczy. Skórka woskowata, najczęściej żółta, bywa też lekko różowa lub zielona. Grejpfruty uprawiane są w USA, na Kubie, w Indiach oraz Afryce Południowej. Po raz pierwszy odkryto i opisano drzewo grejpfrutowe w 1750 r. na wyspie Barbados.

Grejpfrut

Grejpfrut uważany jest za owoc ochraniający ludzki organizm przed szkodliwym działaniem środowiska zatrutego chemikaliami. Zawiera dużo błonnika oraz witaminy A i C. Jest owocem typowo deserowym, może być dodany również do sałatek czy wykwintnych potraw.

Grejpfrut

Smażony dorsz z porem i białym grejpfrutem

Składniki:
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 por
  • 2 białe grejpfruty
  • 10 ziarenek czerwonego pieprzu
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia
  • sól i mielony pieprz czarny
  • na sałatkę: 1 ogórek zielony, pół pora, pół grejpfruta, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Filety z ryby ułożyć w płytkim naczyniu tak, aby na siebie nie zachodziły. Polać oliwą z oliwek, posypać połową cienko pokrojonego pora i czerwonym pieprzem. Na rybach położyć plastry grejpfruta. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 3 godziny.
  2. Filety wyjąć z marynaty i ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć sok. Zalewę i plasterki grejpfruta i pora zachować. Rybę posypać solą, czarnym pieprzem i lekko obtoczyć w mące.
  3. Jajka robić, rozbełtać i każdą porcję filetów z dorsza moczyć w jajku. Kolejną czynnością jest obtoczenie ryby w tartej bułce. Tak przygotowane porcje smażyć krótko na rozgrzanej oliwie.
  4. Na folii aluminiowej układać plastry grejpfruta, usmażony filet z dorsza, pokrojonego drobno pora. Całość skropić zalewą. Na każdym kawałku ryby położyć odrobinę masła. Każdą paczuszkę zamknąć i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
  5. Rybę podawać natychmiast po upieczeniu z sałatką z ogórka zielonego, grejpruta i pora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz