Pomarańcza (Citrus sinensis) - gatunek roślin cytrusowych o kulistych owocach jagodowych z woskowatą skórką koloru pomarańczowego. Miąższ podzielony na segmenty, barwy pomarańczowej lub czerwonej. Pomarańcze pochodzą z Chin. W 1553 roku pierwsze drzewko pomarańczowe trafiło do Europy. Obecnie hodowane są na obszarach subtropikalnych całego świata.
Istnieje wiele odmian pomarańczy o różnym stopniu słodkości, soczystości lub zawartości pestek. Pomarańcze spożywane są przede wszystkim na surowo, a także w postaci soków, dżemów, konfitur oraz jako dodatek do wielu potraw. Zawierają wiele witamin i kwasów organicznych.
Istnieje wiele odmian pomarańczy o różnym stopniu słodkości, soczystości lub zawartości pestek. Pomarańcze spożywane są przede wszystkim na surowo, a także w postaci soków, dżemów, konfitur oraz jako dodatek do wielu potraw. Zawierają wiele witamin i kwasów organicznych.
Sernik z pomarańczą
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego sera twarogowego
- 5 jajek
- 25 dag masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 kg pomarańczy
- sok z jednej cytryny
- plasterki pomarańczy
- bita śmietana
- pokruszona czekolada mleczna
- konfitura z pomarańczy
- Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i dokładnie posiekać. Jajka utrzeć z cukrem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Włożyć ciasto na około 1 godziny do lodówki.
- Przygotować masę: ser zemleć, oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać kolejno - żółtka, ser, budyń w proszku, proszek do pieczenia, sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Pomarańcze obrać ze skórki, oczyścić z błon i pestek, pokroić w cząstki.
- Tortownicę wylepić ciastem, podnosząc brzeg na wysokość 4 cm. Masę wyłożyć na ciasto.
- Sernik piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
- Po przestudzeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Posypać cukrem pudrem i pokruszoną czekoladą. Udekorować bitą śmietaną oraz plasterkami i konfiturą z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz