sobota, 7 marca 2009

Pomarańcza

Pomarańcza (Citrus sinensis) - gatunek roślin cytrusowych o kulistych owocach jagodowych z woskowatą skórką koloru pomarańczowego. Miąższ podzielony na segmenty, barwy pomarańczowej lub czerwonej. Pomarańcze pochodzą z Chin. W 1553 roku pierwsze drzewko pomarańczowe trafiło do Europy. Obecnie hodowane są na obszarach subtropikalnych całego świata.

 pomarańcze

Istnieje wiele odmian pomarańczy o różnym stopniu słodkości, soczystości lub zawartości pestek. Pomarańcze spożywane są przede wszystkim na surowo, a także w postaci soków, dżemów, konfitur oraz jako dodatek do wielu potraw. Zawierają wiele witamin i kwasów organicznych.

pomarańcza

Sernik z pomarańczą

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 25 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 kg pomarańczy
  • sok z jednej cytryny
Składniki do dekoracji:
  • plasterki pomarańczy
  • bita śmietana
  • pokruszona czekolada mleczna
  • konfitura z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i dokładnie posiekać. Jajka utrzeć z cukrem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Włożyć ciasto na około 1 godziny do lodówki.
  2. Przygotować masę: ser zemleć, oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać kolejno - żółtka, ser, budyń w proszku, proszek do pieczenia, sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Pomarańcze obrać ze skórki, oczyścić z błon i pestek, pokroić w cząstki.
  3. Tortownicę wylepić ciastem, podnosząc brzeg na wysokość 4 cm. Masę wyłożyć na ciasto.
  4. Sernik piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
  5. Po przestudzeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Posypać cukrem pudrem i pokruszoną czekoladą. Udekorować bitą śmietaną oraz plasterkami i konfiturą z pomarańczy. 
 sernik z pomarańcząsernik z pomarańczą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz