Liczi (Litchi sinensis) - owoc znany także jako śliwka chińska. Roślina pochodząca z Chin, uprawiana tam od 2000 lat. Obecnie uprawiana jest także w Azji, Oceanii, Indiach, południowej Afryce oraz na Florydzie. Długowieczne drzewo wydające podłużne, owalne i zebrane w grona owoce. Średnica owoców 3-4 cm. Brązowo-czerwona, stwardniała skórka ze stożkowatymi wyrostkami otacza kremową, jadalną osnówkę. Jadalny miąższ barwy perłowej, miękki i soczysty otacza dużą, ciemnobrązową, niejadalną pestkę. Owoce kształtem przypominają maliny.
Liczi spożywa się głównie na surowo. Po usunięciu pestki, owoce dodaje się do sałatek, robi się z nich kompoty i syropy. W handlu częściej spotykamy owoce przetworzone w syropie, które są pysznym dodatkiem do lodów lub bitej śmietany. Ja proponuję prosty deser ze świeżych owoców z dodatkiem budyniu waniliowego.
Kremowe babeczki z owocami liczi
- 10 owoców liczi
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 10 babeczek z ciasta kruchego
- Budyń ugotować z połową mleka podanego w przepisie i ostudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dalej ucierając, dodawać po jednej łyżce budyniu.
- Liczi obrać i pokroić w drobną kostkę. Połączyć budyń z owocami.
- Gotowym kremem wypełnić babeczki i ozdobić owocami liczi.
Bardzo lubie liczi, i dziwie się, że niektórzy tak sceptycznie patrzą na ten owoc, ale cóż-gusta :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam liczy w cieście, ani kremie, jedynie surowe lub sok z liczi :)
Pieknie wyszły te babeczki , wyglądają jak kwiatuszki :)