niedziela, 12 kwietnia 2009

Wielkanocna Baba

Wielkanocna Baba - ciasto drożdżowe z mąki, mleka, jajek, rodzynek, czasami skórki pomarańczowej, aromatyzowane rumem, mające kształt formy, w której było pieczone. Baby pochodzą z Polski, gdzie już pod koniec XVII wieku pieczono je na Wielkanoc.



Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 200 ml mleka
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 3 jaja
  • cukier puder
  • 15 dag rodzynek
  • kieliszek rumu
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do dużej miski i zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. 1 łyżkę cukru rozetrzeć z mlekiem i wlać w głębienie w mące. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Do ciasta dodać jaja, resztę cukru i rozpuszczone, letnie masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od dłoni. Dodać namoczone w rumie rodzynki.
  3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 200 stopni C około 50 minut.
  4. Białko utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać babę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz