Mango (Mangifera indica) - owoc znany od 4 tysięcy lat. Należy do jednych z najstarszych owoców świata. Rośnie na obszarach tropikalnych całego świata. Dojrzałe owoce mają jajowaty kształt koloru zielonego, żółtego i czerwonego, ważą 25 - 40 dag.
Miąższ żółtopomarańczowy, soczysty i bardzo aromatyczny. W środku znajduje się wielka pestka. Im bliżej pestki tym miąższ coraz bardziej nitkowaty.
Występuje ponad 1000 odmian. W zależności od odmiany owoce zawierają mniej lub więcej terpentyny, której zawartość zmniejsza się wraz z dojrzewaniem. Owoce mango jada się na surowo lub produkuje się z nich soki, marmolady, galaretki. Mango jest bogate w witaminę A i C oraz żelazo.
Miąższ żółtopomarańczowy, soczysty i bardzo aromatyczny. W środku znajduje się wielka pestka. Im bliżej pestki tym miąższ coraz bardziej nitkowaty.
Występuje ponad 1000 odmian. W zależności od odmiany owoce zawierają mniej lub więcej terpentyny, której zawartość zmniejsza się wraz z dojrzewaniem. Owoce mango jada się na surowo lub produkuje się z nich soki, marmolady, galaretki. Mango jest bogate w witaminę A i C oraz żelazo.
Sałatka z mango i truskawek
- 1 mango
- 1/2 kg truskawek
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- Truskawki oczyścić, oderwać szypułki, pokroić w plastry.
- Mango obrać ze skóry i pokroić na kwadraty.
- Sok z pomarańczy połączyć z likierem.
- Owoce ułożyć na talerzu i skroić przygotowanym sokiem.
- Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Podawać schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz