sobota, 2 maja 2009

Mango

Mango (Mangifera indica) - owoc znany od 4 tysięcy lat. Należy do jednych z najstarszych owoców świata. Rośnie na obszarach tropikalnych całego świata. Dojrzałe owoce mają jajowaty kształt koloru zielonego, żółtego i czerwonego, ważą 25 - 40 dag.

mango

Miąższ żółtopomarańczowy, soczysty i bardzo aromatyczny. W środku znajduje się wielka pestka. Im bliżej pestki tym miąższ coraz bardziej nitkowaty.

Występuje ponad 1000 odmian. W zależności od odmiany owoce zawierają mniej lub więcej terpentyny, której zawartość zmniejsza się wraz z dojrzewaniem. Owoce mango jada się na surowo lub produkuje się z nich soki, marmolady, galaretki. Mango jest bogate w witaminę A i C oraz żelazo.

mango


Sałatka z mango i truskawek

Składniki:
  • 1 mango
  • 1/2 kg truskawek
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Truskawki oczyścić, oderwać szypułki, pokroić w plastry.
  2. Mango obrać ze skóry i pokroić na kwadraty.
  3. Sok z pomarańczy połączyć z likierem.
  4. Owoce ułożyć na talerzu i skroić przygotowanym sokiem.
  5. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Podawać schłodzone.
Sałatka z mango i truskawkami

salatka z mango i truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz