poniedziałek, 11 maja 2009

Tamarillo

Tamarillo, cyfomandra, pomidor drzewiasty (cyphomandra betacea) - nieduże drzewo dorastające do 2-3 m wysokości, o zielonym pniu i zielonych pędach, rozgałęziających się parasolowato. Kwiaty przyjemnie pachnące. Roślina pochodząca z północnych terenów Ameryki Południowej, obecnie uprawiana również w Afryce i Nowej Zelandii. Jajowate owoce jagodowe, długości 8-10 cm. Skórka gładka barwy żółtej, czerwonej lub ciemnopurpurowej. Pod skórką znajduje się galaretowaty, czerwony miąższ z licznymi miękkimi pestkami, które układają się kuliście wokół środka owocu. Owoce mają gorzko-słodki smak, który trochę przypomina mi pomidora. Owoce można spożywać na surowo. Tamarillo pasuje do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Cyfomandry są bogate w witaminy A i C.



Sałatka z tamarillo i zielonego ogórka

Składniki:
  • 3 tamarillo
  • 2 zielone ogórki
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Tamarillo obrać ze skórki. Ogórki umyć i osuszyć. Przygotowane produkty pokroić na plasterki. Szczypiorek drobniutko pokroić.
  2. Przygotować sos: sok z cytryny i ocet tak długo ucierać, aż sól się rozpuści, dodać pieprz i oliwę z oliwek.
  3. Sosem skropić sałatkę, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Można podawać bezpośrednio wypełniając połówki tamarillo przygotowaną sałatką lub plasterki tamarillo i ogórków ułożyć na talerzu w kształcie wachlarza, posypać szczypiorkiem i skropić sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz