Pomarańcza czerwona (Citrus sinensis) - to jeden z rodzajów pomarańczy, zawdzięczający nazwę karmazynowemu, czerwonemu miąższowi. Jej unikalność wynika ze skrzyżowania pomelo z mandarynką.
Charakterystyczny owocowy smak z cytrynową nutą to połączenie aromatów kwaśnych i słodkich. Owoc bardzo soczysty, pachnący, o zwartym miąższu. Doskonale nadaje się do koktajli, lodów i innych deserów. Dzięki malowniczej strukturze jest doskonałym składnikiem sałatek owocowych i warzywnych.
Charakterystyczny owocowy smak z cytrynową nutą to połączenie aromatów kwaśnych i słodkich. Owoc bardzo soczysty, pachnący, o zwartym miąższu. Doskonale nadaje się do koktajli, lodów i innych deserów. Dzięki malowniczej strukturze jest doskonałym składnikiem sałatek owocowych i warzywnych.
Sałatka z czerwonych pomarańczy,
awokado i pomidorów
- 2 pomarańcze czerwone
- 2 czerwone pomidory
- 2 awokado
- 1 zielony ogórek
- 1 cebulka pokrojona w talarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- Pomarańcze obrane ze skóry, pomidory i ogórki pokroić w plastry.
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i delikatnie zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki.
- Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na półmisku ułożyć plastry pomarańczy, pomidora ogórka, krążki cebuli i awokado. Całość polać przygotowaną oliwą.