poniedziałek, 1 czerwca 2009

Carving

Carving - w języku angielskim oznacza rzeźbę, rzeźbiarstwo. Carve - rzeźbić, wycinać, kroić. To słowo oznacza również sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. Ojczyzną dekorowania w ten sposób potraw są kraje azjatyckie: Tajlandia, Chiny, Japonia.



Obecnie za ojczyznę carvingu uważa się głównie Tajlandię, gdzie sztuka ta jest uznawana za dziedzictwo narodowe i kultywowana w sposób masowy. Z całego świata przyjeżdżają do Tajlandii ludzie zafascynowani sposobem rzeźbienia w owocach i warzywach. Pod czujnym okiem mistrzów przechodzą profesjonalne szkolenia w carvingu. Ta sztuka stała się w ostatnim czasie bardzo modna.



Sztuka rzeźbienia wymaga cierpliwości, skupienia i czasu. Każdy może spróbować swoich sił w tym rzemiośle. Oczywiście lata praktyki pozwolą na osiągnięcie doskonałości, choć wiadomo, że nie wszyscy się do tego nadają. Jednym ze sposobów jest zapisanie się na kurs carvingu, gdzie można poznać podstawowe cięcia i różne techniki jakimi należy się posługiwać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz