Daktyle (Phoenix dactylifera) - daktyl, daktylowiec, roślina z rodziny palmowatych, pochodząca z północnej Afryki i Azji Mniejszej, uprawiana obecnie w wielu krajach strefy tropikalnej. Owoce jagodowe, do 5 cm długości, z jedną dużą pestką. Skórka barwy od złotożółtej do brązowoczerwonej, gładka, jadalna, okrywa jasny, twardy miąższ. Miąższ owoców zawiera 60-70% cukru. Istnieje około 40 odmian uprawianych drzew daktylowych. Daktyle to ważny składnik pożywienia w krajach, w których są uprawiane. W krajach arabskich wykorzystuje się je do wyrobu dżemów, octu, past oraz syropu zwanego miodem daktylowym. Z naciętego pnia leśnego gatunku palmy daktylowej wypływa sok, który po fermentacji znany jest jako wino palmowe - tari. Wyróżnia się trzy typy daktyli: twarde (o dużej zawartości skrobi, jadane po wysuszeniu), miękkie (jadalne na surowo lub po wysuszeniu) i półtwarde (formy pośrednie między miękkimi i twardymi daktylami).
Ciasto daktylowe z wiórkami kokosowymi
Składniki na ciasto:Składniki do dekoracji ciasta:
Składniki do przygotowania kremu:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 20 dag suszonych daktyli
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
- Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, skropić rumem. Delikatnie wymieszać.
- Formę do pieczenia wysmarować masłem i przesypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i piec 40 minut w piekarniku, nagrzanym do temperatury 160 stopni C.
- Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części. Przełożyć kremem.
Przygotowanie kremu:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości i wymieszać z mąką.
- Mleko zagotować z wanilią i szczyptą soli.
- Do żółtek wlać gorące mleko, stale mieszając. Masę gotować 5 minut na małym ogniu, energicznie mieszając dodać drobno pokrojone daktyle. Mieszając zdjąć z ognia. Ostudzić. Dodać wiórki kokosowe.
Dekoracja ciasta:
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi. Przybrać daktylami.
- Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz