środa, 17 czerwca 2009

Daktyle

Daktyle (Phoenix dactylifera) - daktyl, daktylowiec, roślina z rodziny palmowatych, pochodząca z północnej Afryki i Azji Mniejszej, uprawiana obecnie w wielu krajach strefy tropikalnej. Owoce jagodowe, do 5 cm długości, z jedną dużą pestką. Skórka barwy od złotożółtej do brązowoczerwonej, gładka, jadalna, okrywa jasny, twardy miąższ. Miąższ owoców zawiera 60-70% cukru. Istnieje około 40 odmian uprawianych drzew daktylowych. Daktyle to ważny składnik pożywienia w krajach, w których są uprawiane. W krajach arabskich wykorzystuje się je do wyrobu dżemów, octu, past oraz syropu zwanego miodem daktylowym. Z naciętego pnia leśnego gatunku palmy daktylowej wypływa sok, który po fermentacji znany jest jako wino palmowe - tari. Wyróżnia się trzy typy daktyli: twarde (o dużej zawartości skrobi, jadane po wysuszeniu), miękkie (jadalne na surowo lub po wysuszeniu) i półtwarde (formy pośrednie między miękkimi i twardymi daktylami).



Ciasto daktylowe z wiórkami kokosowymi
Składniki na ciasto:
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki rumu
  • bułka tarta
Składniki do dekoracji ciasta:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • suszone daktyle
Składniki do przygotowania kremu:
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag suszonych daktyli
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
  1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, skropić rumem. Delikatnie wymieszać.
  2. Formę do pieczenia wysmarować masłem i przesypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i piec 40 minut w piekarniku, nagrzanym do temperatury 160 stopni C.
  3. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części. Przełożyć kremem.
Przygotowanie kremu:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości i wymieszać z mąką.
  2. Mleko zagotować z wanilią i szczyptą soli.
  3. Do żółtek wlać gorące mleko, stale mieszając. Masę gotować 5 minut na małym ogniu, energicznie mieszając dodać drobno pokrojone daktyle. Mieszając zdjąć z ognia. Ostudzić. Dodać wiórki kokosowe.
Dekoracja ciasta:
  1. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi. Przybrać daktylami.
  2. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz