poniedziałek, 29 czerwca 2009

Pomarańcza czerwona

Pomarańcza czerwona (Citrus sinensis) - to jeden z rodzajów pomarańczy, zawdzięczający nazwę karmazynowemu, czerwonemu miąższowi. Jej unikalność wynika ze skrzyżowania pomelo z mandarynką.


Charakterystyczny owocowy smak z cytrynową nutą to połączenie aromatów kwaśnych i słodkich. Owoc bardzo soczysty, pachnący, o zwartym miąższu. Doskonale nadaje się do koktajli, lodów i innych deserów. Dzięki malowniczej strukturze jest doskonałym składnikiem sałatek owocowych i warzywnych.




Sałatka z czerwonych pomarańczy, 

awokado i pomidorów

Składniki:
  • 2 pomarańcze czerwone
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 awokado
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebulka pokrojona w talarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Pomarańcze obrane ze skóry, pomidory i ogórki pokroić w plastry.
  2. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i delikatnie zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki.
  3. Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  4. Na półmisku ułożyć plastry pomarańczy, pomidora ogórka, krążki cebuli i awokado. Całość polać przygotowaną oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz