Arbuz (Citrullus vulgaris) - zwany także kawonem, roślina z rodziny dyniowatych, pochodząca z Afryki, uprawiana obecnie we wszystkich krajach tropikalnych i cieplejszych regionach strefy umiarkowanej.
Jadalną częścią są owoce. Smaczne soczyste kule o słodkim czerwonym, pomarańczowym, żółtym lub białym miąższu. Skóra składa się z dwóch warstw. Okrywająca występuje w kolorze jasno- lub ciemnozielonym, czasami bywa nakrapiana w różnych odcieniach zieleni.
W miąższu znajdują się nasiona o różnych barwach: białe, żółte, brązowe, czarne i czerwone.
Najpopularniejsze pesteczki są koloru czarnego.
Jadalną częścią są owoce. Smaczne soczyste kule o słodkim czerwonym, pomarańczowym, żółtym lub białym miąższu. Skóra składa się z dwóch warstw. Okrywająca występuje w kolorze jasno- lub ciemnozielonym, czasami bywa nakrapiana w różnych odcieniach zieleni.
W miąższu znajdują się nasiona o różnych barwach: białe, żółte, brązowe, czarne i czerwone.
Najpopularniejsze pesteczki są koloru czarnego.
Arbuz na upalne dni
.
Arbuz najlepiej smakuje schłodzony. Ponieważ zawiera 95% wody to znakomicie gasi pragnienie i w wielu krajach spożywany jest zamiast napoju. Moja propozycja: owoc obrać ze skóry, pokroić w kostkę, schłodzić, polać ulubionym sokiem i zjeść ;)
Carving - Róża z arbuza :)
Arbuz Pizza
Składniki:
- arbuz
- dowolne owoce
- 150 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Arbuz kroimy w grube plastry.
- Śmietanę wraz z cukrem ubijamy na lekką pianę.
- Układanie owoców na arbuzie zależy tylko od naszej wyobraźni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz