piątek, 17 lipca 2009

Arbuz - kawon

Arbuz (Citrullus vulgaris) - zwany także kawonem, roślina z rodziny dyniowatych, pochodząca z Afryki, uprawiana obecnie we wszystkich krajach tropikalnych i cieplejszych regionach strefy umiarkowanej.


 
Jadalną częścią są owoce. Smaczne soczyste kule o słodkim czerwonym, pomarańczowym, żółtym lub białym miąższu. Skóra składa się z dwóch warstw. Okrywająca występuje w kolorze jasno- lub ciemnozielonym, czasami bywa nakrapiana w różnych odcieniach zieleni.


W miąższu znajdują się nasiona o różnych barwach: białe, żółte, brązowe, czarne i czerwone.


Najpopularniejsze pesteczki są koloru czarnego.



Arbuz na upalne dni

 .
Arbuz najlepiej smakuje schłodzony. Ponieważ zawiera 95% wody to znakomicie gasi pragnienie i w wielu krajach spożywany jest zamiast napoju. Moja propozycja: owoc obrać ze skóry, pokroić w kostkę, schłodzić, polać ulubionym sokiem i zjeść ;)


Carving - Róża z arbuza :)


 

Arbuz Pizza  

Składniki: 

  • arbuz
  • dowolne owoce
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Arbuz kroimy w grube plastry.
  2. Śmietanę wraz z cukrem ubijamy na lekką pianę.
  3. Układanie owoców na arbuzie zależy tylko od naszej wyobraźni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz