niedziela, 26 lipca 2009

Kalafior

Kalafior (Brassica oleracea) - należy do kapustnych roślin warzywnych. W starożytnym Rzymie znany jako kapusta cypryjska, pochodzi prawdopodobnie ze skrzyżowania kilku odmian dzikich kapust rosnących w rejonie Morza Śródziemnego.

kalafior

Część jadalną stanowi tzw. róża, czyli silnie rozgałęzione, zgrubiałe pędy kwiatowe zakończone pączkami kwiatowymi. Kwiatostan występuje w kolorze białym, żółtym, zielonym i fioletowym.

kalafior

Kalafior posiada duże wartości odżywcze, zawiera witaminę C, A, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez. Kalafior podaje się na różne sposoby, smakuje zarówno surowy w formie sałatki wymieszanej z majonezem, jak i gotowany, polany bułką tartą zarumienioną na maśle lub z sosem beszamelowym, smażony w cieście naleśnikowym lub zapiekany z makaronem i żółtym serem. Kalafior doskonale psuje do wszelkich zup warzywnych.

kalafior kolorowy


Kalafior z mielonym mięsem

Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 400 g karkówki lub łopatki bez kości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia
 Przygotowanie:
  1. Oczyszczony kalafior gotujemy w całości, w osolonej i osłodzonej wodzie, przez 15 - 20 minut (powinien być lekko twardy). ugotowany wyjmujemy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kalafior kroimy w 2 cm plastry.
  2. Mięso opłukane i oczyszczone z błon mielimy przez maszynkę dodając obraną cebulę, jako i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso przez 10 minut.
  4. Na foli aluminiowej układamy plastry kalafiora wypełniając mięsem wolne miejsca w warzywie. 
  5. Kalafior pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni C) przez 15 minut.
  6. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, którymi posypujemy upieczony kalafior.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz