niedziela, 22 listopada 2009

Mangold

Mangold (Mangold) - roślina z rodziny komosowatych, zaliczana do odmian buraka liściowego zwanego boćwiną lub botwiną. Rośnie na wybrzeżach Morza Śródziemnego i innych wybrzeżach Europy oraz w Azji. Liście mangolda podobne są do liści buraka ćwikłowego. W zależności od odmiany liście są błyszczące, barwy od bladozielonej do fioletowej, pofalowane, gładkie lub pomarszczone. Ogonki liściowe grubości do 3 cm mogą mieć barwę białą, zieloną, żółtą, pomarańczową, czerwoną, różową i amarantową.

 

Z liści mangolda przyrządza się zupy, surówki i sałatki. Blaszki liściowe spożywa się po zblanszowaniu jak szpinak, wykorzystuje się je do przygotowywania gołąbków z farszem mięsnym. Łodygi po ugotowaniu przygotowuje się jak szparagi. Mangold zawiera sporo witaminy A, E, K, a także magnez, potas i żelazo. Mangold zawiera też sporą ilość kwasu szczawiowego.


 

 Mangold w miodowej polewie
Składniki:
  • kolorowe łodygi mangolda
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 cytryny
  • 50 g orzeszków cedrowych
Przygotowanie:
  1. Łodygi opłukać, odciąć zdrewniałe końce i obrać, odcinając włóknistą warstwę z łodyg.
  2. Mangold pokrojony w 4 cm paski wrzucić do osolonej i osłodzonej wody. Gotować na małym ogniu do czasu, aż łodyżki staną się miękkie.
  3. Ugotowane, gorące łodygi wyjąć z wody, przełożyć do naczynia z przygotowanym gęstym syropem z miodu i cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Mangold podawać posypany orzeszkami cedrowymi.


Piersi kurczaka w liściach mangolda
Składniki:
  • liście mangolda
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 200 g zmielonej piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Liście mangolda wrzucić na osolony wrzątek, na 2 minuty, wyjąć, osuszyć i ostudzić.
  2. Przygotować farsz: ugotowany ryż wymieszać z piersią kurczaka, przysmażoną na maśle cebulką, solą i pieprzem.
  3. Na liściach nałożyć farsz, boki liści nałożyć na farsz i zrolować.
  4. W garnku zrolowane liście z farszem zalać bulionem, doprawić i dusić w temperaturze 180 stopni C. przez 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz