Marakuja passiflora (Passiflora edulis) - męczennica jadalna, roślina z rodziny męczennicowatych. Marakuja pochodzi z Brazylii.
Dzisiaj uprawiana jest w większości obszarów tropikalnych. Kuliste jagodowe owoce o woskowatej skórce ciemnofioletowej, żółtozielonej lub pomarańczowej. Wewnątrz owocu znajdują się liczne pestki otoczone kleistym, galaretowatym miąższem o barwie zielonkawej, pomarańczowej lub czerwonej.
Występuje wiele odmian marakui:
Marakuja fioletowa spotykana w Kenii, Australii i Nowej Gwinei, tworzy owoce jajowate o ciemnofioletowej skórce i bardzo soczystym miąższu.
Granadilla - pochodząca z górskich regionów Meksyku i Ameryki Środkowej, o pomarańczowej skórce, z galaretowatym, pełnym pestek i słodkim wnętrzu.
Karuba, pokrewny owoc, bardzo popularny w Kolumbii, rodzi żółte, podobne do bananów owoce, których miąższ ma barwę pomarańczową i smak kwaskowaty.
Marakuje najczęściej jada się na surowo lub jako dodatek do deserów np. lodów i kremów.
Dzisiaj uprawiana jest w większości obszarów tropikalnych. Kuliste jagodowe owoce o woskowatej skórce ciemnofioletowej, żółtozielonej lub pomarańczowej. Wewnątrz owocu znajdują się liczne pestki otoczone kleistym, galaretowatym miąższem o barwie zielonkawej, pomarańczowej lub czerwonej.
Występuje wiele odmian marakui:
Marakuja fioletowa spotykana w Kenii, Australii i Nowej Gwinei, tworzy owoce jajowate o ciemnofioletowej skórce i bardzo soczystym miąższu.
Marakuja żółta rosnąca w Ameryce Południowej, Hawajach, Tajwanie i Sri Lance, o zielono-żółtej skórce i kwaskowatym miąższu.
Marakuje najczęściej jada się na surowo lub jako dodatek do deserów np. lodów i kremów.
Krem jogurtowy z owocami marakui
- 150 g zmielonego białego sera
- 100 g jogurtu
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 150 g śmietany 30%
- 1 łyżka miodu
- Ser utrzeć z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo miód.
- Wszystkie składniki wymieszać dodając miąższ marakui.
- Masą wypełnić połówki owoców. Ozdobić pestkami marakui.
Sernik na zimno z marakują
Składniki:
- 10 szt. marakui
- 10 szt. truskawek
- 700 g twarogu
- 4 łyżki śmietany
- 30 g żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 250 g cukru pudru
- 4 opakowania galaretki owocowej (różne smaki)
- 1 galaretka cytrynowa (na wierzch sernika)
- 10 szt. biszkoptów
- Rozpuszczamy 4 galaretki według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe kroimy w grubszą kostkę.
- Oczyszczone truskawki kroimy w plasterki.
- Zmielony ser łączymy ze śmietaną, cukrem pudrem i ucieramy na pulchną masę dodając rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Do sera dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i truskawki. Delikatnie mieszamy.
- Na dno tortownicy układamy biszkopty, zalewamy gotową masą serową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Przekrawamy marakuje na połówki i łyżeczką wyjmujemy galaretowate pestki.
- Rozpuszczamy cytrynową galaretkę biorąc o 100 ml mniej wody, niż podano na opakowaniu, i studzimy.
- Sernik wyjmujemy z lodówki i na masę serową wykładamy pestki marakui i wylewamy gęstniejącą galaretkę. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz