niedziela, 14 lutego 2010

Marakuja passiflora

Marakuja passiflora (Passiflora edulis) - męczennica jadalna, roślina z rodziny męczennicowatych. Marakuja pochodzi z Brazylii.


Dzisiaj uprawiana jest w większości obszarów tropikalnych. Kuliste jagodowe owoce o woskowatej skórce ciemnofioletowej, żółtozielonej lub pomarańczowej. Wewnątrz owocu znajdują się liczne pestki otoczone kleistym, galaretowatym miąższem o barwie zielonkawej, pomarańczowej lub czerwonej.


Występuje wiele odmian marakui:

Marakuja fioletowa spotykana w Kenii, Australii i Nowej Gwinei, tworzy owoce jajowate o ciemnofioletowej skórce i bardzo soczystym miąższu. 


Marakuja żółta rosnąca w Ameryce Południowej, Hawajach, Tajwanie i Sri Lance, o zielono-żółtej skórce i kwaskowatym miąższu.  

Granadilla - pochodząca z górskich regionów Meksyku i Ameryki Środkowej, o pomarańczowej skórce, z galaretowatym, pełnym pestek i słodkim wnętrzu.


Karuba, pokrewny owoc,  bardzo popularny w Kolumbii, rodzi żółte, podobne do bananów owoce, których miąższ ma barwę pomarańczową i smak kwaskowaty.
 
  
Marakuje najczęściej jada się na surowo lub jako dodatek do deserów np. lodów i kremów.



Krem jogurtowy z owocami marakui

Składniki:
  • 150 g zmielonego białego sera
  • 100 g jogurtu
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g śmietany 30%
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
  1. Ser utrzeć z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo miód.
  3. Wszystkie składniki wymieszać dodając miąższ marakui.
  4. Masą wypełnić połówki owoców. Ozdobić pestkami marakui.

Sernik na zimno z marakują

Składniki:
  • 10 szt. marakui
  • 10 szt. truskawek
  • 700 g twarogu
  • 4 łyżki śmietany
  • 30 g żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 250 g cukru pudru
  • 4 opakowania galaretki owocowej (różne smaki)
  • 1 galaretka cytrynowa (na wierzch sernika)
  • 10 szt. biszkoptów
Przygotowanie:
  1. Rozpuszczamy 4 galaretki według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe kroimy w grubszą kostkę.
  2. Oczyszczone truskawki kroimy w plasterki. 
  3. Zmielony ser łączymy ze śmietaną, cukrem pudrem i ucieramy na pulchną masę dodając rozpuszczoną  w gorącej wodzie żelatynę. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
  4. Do sera dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i truskawki.  Delikatnie mieszamy.
  5. Na dno tortownicy układamy biszkopty, zalewamy gotową masą serową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  6. Przekrawamy marakuje na połówki i łyżeczką wyjmujemy galaretowate pestki.
  7. Rozpuszczamy cytrynową galaretkę biorąc o 100 ml mniej wody, niż podano na opakowaniu, i studzimy. 
  8. Sernik wyjmujemy z lodówki i na masę serową wykładamy pestki marakui i wylewamy gęstniejącą galaretkę. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 3 godziny.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz