sobota, 27 lutego 2010

Persymona - sharon - kaki - hurma

Persymona - sharon - kaki - hurma wschodnia - heban wiśniówka (Diospyros) - to różne nazwy słodkiego owocu pochodzącego z Chin i Japonii, obecnie uprawianego na całym świecie w rejonach subtropikalnych. Jagodowe owoce, lekko spłaszczone, wielkości pomidorów, o gładkiej skórce koloru żółtopomarańczowej - pomarańczowoczerwonej, z czterema listkami od spodu. Miąższ jest słodki, soczysty, o galaretowatej konsystencji.

 persymona

Odmiany persymony można podzielić na dwie grupy: jedna grupa to owoce pestkowe zawierające dużo taniny, garbnika o właściwościach ściągających, która dopiero zanika, gdy owoce są w pełni dojrzałe. Owoce drugiej grupy nie mają pestek i nie zawierają taniny. Te odmiany są do kupienia w sklepach. Najbardziej znana jest odmiana Sharon, wyhodowana w Izraelu. Owoce persymony najlepiej smakują na surowo. Pokrojone w plastry efektownie wyglądają na talerzu. Można wykorzystać je jako dodatek do sałatek i deserów. Dojrzałe owoce są bogatym źródłem witaminy A i C.

persymonapersymona

persymona

Ptysie z bitą śmietaną, owocami persymony i kiwi

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jajka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 persymony
  • 2 kiwi
  • 300 g śmietany 36%
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Ciasto: wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i łyżeczką cukru. Zmniejszyć ogień. Wsypać przesianą mąkę i bardzo energicznie mieszać, aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka. Mieszając wbić jajka. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem. Rękawem cukierniczym wycisnąć ptysie ok. 15 porcji. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. W trakcie pieczenie nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Po upieczeniu od razu przekroić na pół i ostudzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
  3. Ptysie napełnić bitą śmietaną i owocami persymony i kiwi. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz