niedziela, 21 lutego 2010

Pompela kontra Pomelo

Pompela, pomarańcza olbrzymia (Citrus maxima, Citrus grandis) - roślina z rodziny rurowatych, pochodząca z południowo-wschodniej Azji, a obecnie uprawiana w całej strefie tropikalnej. Kuliste owoce jagodowe, ważące do 2 kg, mają woskowatą, żółtą, bardzo grubą skórę, nawet do 5 cm. Miąższ podzielony jest na segmenty. Uważa się, że owoc grejpfruta powstał w wyniku połączenia pompeli z pomarańczą. Pompele są rzadko spotykane w handlu, zostały zastąpione przez odmianę zwaną pomelo.

Pomelo - największy owoc cytrusowy, pochodzi z południowo-wschodniej Azji, uprawiany obecnie w Indiach, Chinach, Tajlandii. Przypomina duży grejpfrut. Średnica niektórych okazów przekracza 20 cm, a waga 2 kg. Owoc pomeli jest kulisty, ma żółtą, żółtozieloną lub różową skórkę, której grubość dochodzi do 5 cm. Miąższ jest żółtawy lub różowy, podzielony na przylegające do siebie segmenty, mniej gorzki i mniej soczysty od grejpfruta. Pomelo zawiera sole mineralne i witaminy, głównie witaminę C. Owoc ten jada się przede wszystkim na surowo, ale stanowi też świetny dodatek do surówek i sałatek. Można też z niego robić sok i przetwory m.in. marmoladę. Skórka, która nie zawiera goryczki nadaje się do kandyzowania. Pomarańcza czerwona powstała w wyniku połączenia pomeli z mandarynką.



Sałatka z pomelo i szynki
Składniki:
  • 1 owoc pomelo
  • 15 dag szynki
  • 1 sałata lodowa
  • 1 owoc granatu
  • sos winegret
Przygotowanie:
  1. Umyte pomelo przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić na małe cząstki.
  2. Szynkę pokroić w paski. Owoc granatu przekroić na pół i łyżką delikatnie wyjąć soczyste pestki.
  3. Liście sałaty lodowej opłukać, osączyć, porwać na małe kawałeczki i ułożyć na talerzu.
  4. Na sałacie ułożyć owoce pomelo, granatu i szynkę. Całość skropić sosem winegret przygotowanym z soku cytryny, oliwy, szczypty soli i cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz