Kukurydza zwyczajna (Zea mays) - gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Z badań archeologicznych wynika, że zaczęto ją uprawiać przed pięcioma tysiącami lat. Po odkryciu Ameryki kukurydzę rozpowszechniono na inne kontynenty. Na ziemiach polskich pojawiła się dopiero w XVIII wieku.
Kukurydza jest rośliną jednopienną i wiatropylną. Obok pszenicy i ryżu jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Na kuli ziemskiej występuje ponad 200 różnych typów kukurydzy. W uprawie spotykamy dwie odmiany: jadalną i pastewną.
Kolba ukryta jest wśród kliku warstw liści i kłosów przypominających włosy. Częścią jadalną są nasiona znajdujące się na kolbach. Nasiona czyli ziarno dzieli się na odmiany drobno i gruboziarniste. Kukurydza zwyczajna ma ziarno gładkie, głównie o barwie żółtopomarańczowej i o słodkim smaku.
Ziarna kukurydzy są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, minerały, sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, selenu i cynku.
Kukurydza ma wszechstronne zastosowanie. Wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, jako surowiec w przemyśle spirytusowym, piwowarskim, olejarskim, cukierniczym. Ma zastosowanie w przemyśle farmakologicznym i kosmetycznym.
Kukurydzę można konserwować, marynować i zamrażać. Świeże kolby kukurydzy można zjadać po uprzednim ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem masła smakowego. Świeżą kolbę można również grillować. W kuchni najczęściej używamy kukurydzę konserwową. Jest ona znakomitym dodatkiem do sałatek, jak i do dań na zimno i gorąco. W wielu domach dzień rozpoczyna się od zupy mlecznej z płatkami kukurydzianymi. A kto z nas nie spróbował chociaż raz popcornu, czyli ryżu uprażonego.
Kukurydza jest rośliną jednopienną i wiatropylną. Obok pszenicy i ryżu jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Na kuli ziemskiej występuje ponad 200 różnych typów kukurydzy. W uprawie spotykamy dwie odmiany: jadalną i pastewną.
Kolba ukryta jest wśród kliku warstw liści i kłosów przypominających włosy. Częścią jadalną są nasiona znajdujące się na kolbach. Nasiona czyli ziarno dzieli się na odmiany drobno i gruboziarniste. Kukurydza zwyczajna ma ziarno gładkie, głównie o barwie żółtopomarańczowej i o słodkim smaku.
Ziarna kukurydzy są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, minerały, sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, selenu i cynku.
Kukurydza ma wszechstronne zastosowanie. Wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, jako surowiec w przemyśle spirytusowym, piwowarskim, olejarskim, cukierniczym. Ma zastosowanie w przemyśle farmakologicznym i kosmetycznym.
Kukurydzę można konserwować, marynować i zamrażać. Świeże kolby kukurydzy można zjadać po uprzednim ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem masła smakowego. Świeżą kolbę można również grillować. W kuchni najczęściej używamy kukurydzę konserwową. Jest ona znakomitym dodatkiem do sałatek, jak i do dań na zimno i gorąco. W wielu domach dzień rozpoczyna się od zupy mlecznej z płatkami kukurydzianymi. A kto z nas nie spróbował chociaż raz popcornu, czyli ryżu uprażonego.
Sałatka ze świeżą kukurydzą
- 1 kolba świeżej kukurydzy
- 1 pomidor
- 1 pierś z kurczaka
- sól i pieprz
- słone babeczki z ciasta kruchego
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka, posypaną solą i pieprzem, pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Świeżą kukurydzę należy ugotować w osolonej wodzie. Gotować nie dłużej niż prze 5 minut, inaczej kukurydza stanie się coraz bardziej twarda.
- Pomidory obrane ze skóry pokroić w kostkę.
- Ugotowaną kukurydzę ostudzić i ostrym nożem odciąć same ziarna.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki: kurczaka, pomidory i ziarna kukurydzy. Całość osolić, doprawić pieprzem, wymieszać z majonezem.
- Przygotowaną sałatką wypełnić babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz